Loppis på “Himpa”

Att gå på loppmarknad (eller ”loppis”) är någonting som många människor lägger tid på, en del reser till och med långväga för att besöka en viss loppis och Himmelstalundsloppisen, som ligger i Norrköping, är en utav dessa där besökare ibland har åkt ända ifrån Tyskland för att se den. Det ses som en av Sveriges mest anrika loppisar. Den startade 1989 och är därmed även en av de äldsta och har genom åren lockat över en miljon besökare och tiotusentals säljare.

En anledning till att ”Himpa2 är så pass populärt som det är kan vara att det är väldigt lättillgängligt för både försäljare såväl som besökare. Vem som helst kan sälja saker på ”Himpa”, det är bara att lasta bilen, åka dit och slänga upp bakluckan och börja sälja, ingen förbokning krävs. Ifall man föredrar att ställa upp sina saker på ett bord så går självklart även det bra, det finns till och med några bord på plats som går att hyra ifall man inte kan eller vill släpa med sig ett eget.

Att ta upp en plats som säljare på ”Himpa” kostar en liten peng beroende på hur stor plats man tar upp, om man har bord eller inte. Men det är alltid ett väldigt stort tryck vid borden så det är ytterst sällsynt att någon säljare faktiskt förlorar pengar på att ställa upp sitt stånd där.

De allra flesta säljare som är på plats brukar ha med sig någonting att äta men om man skulle råka glömma bort det så behöver man inte oroa sig för det. Det finns alltid korv med bröd att köpa och ofta även ett litet provisoriskt café där man kan köpa lite kaffe och någon kaka och/eller bulle.

Om man har vägarna förbi så bör man, som så många andra gjort, svänga in och ta sig en titt och kanske fynda lite. Då kan man säga att man varit på en av Sveriges äldsta loppisar.