Monastirakis gamla loppis

Om man befinner sig i Greklands huvudstad Aten och gillar loppmarknader, att shoppa och att botanisera i allmänhet så är en söndag i grannskapet Monastiraki ett absolut måste. Även om loppmarknaden pågår varje dag så är det just söndagar som är som allra livligast; då kommer även Atenborna hit för leta rätt på gamla böcker, skivor och frimärken, att köpa begagnade kläder och att ta en kopp kaffe och bara insupa atmosfärer. Här rostas det kaffe och kastanjer, det grälas om priser och modern och gammal musik strömmar ur de små etablissemangen.

Namnet Monastiraki betyder “litet kloster” och är uppkallat efter en liten, halvt nedsjunken, kyrka som ligger i kvarteren. Området ligger alldeles nedanför Akropolis så medan man vandrar mellan de olika marknadsstånden får man hela tiden en blick över Parthenon templet liksom den närliggande antika agoran, där Atenborna fattade små och stora beslut för 2500 år sedan. Här finns också många små kaféer, tavernor och barer med live musik och området är lika populärt bland turister som lokalbor i alla åldrar.

Det som gör Monastirakis loppmarknad så rolig är att man här kan hitta en enorm variation på föremålen. Det finns rena rama antikaffärer som i princip ställer ut alla sina varor på gatan, och det finns afrikanska immigranter som säljer smycken och CD-skivor från små bärbara bord. Det finns små permanenta butiker med imponerande kollektioner av gamla böcker, foton och etsningar och det finns trendiga modebutiker som säljer snygga second hand plagg. Här och där hittar man även souvenirbutiker liksom mataffärer. Det handlar alltså om en blandning av permanenta och tillfälliga försäljningsställen och de bidrar alla till loppmarknadens krydda.

Det enklaste sättet att ta sig till Monastiraki på är med den atenska metron som har en station här. Man kan också åka till Syntagma torget och sedan vandra längs den stora shopping gatan Ermou och efter ungefär en kvart är man framme.