Tradera

Tradera är Sveriges största auktionssida online och den grundades 1999 av auktionshuset Kasplans Auktioner. De växte fort och 2006 köptes sidan upp av E-Bay, som är ledande inom online auktioner, men numera ägs Tradera av PayPal, sedan delades E-Bay och PayPal upp i två olika bolag. Det brukar finnas i genomsnitt ca 1 miljon varor på Tradera så det finns något inom i princip vilken kategori som helst.

Kan vem som helst sälja på Tradera?

Det korta svaret är ja, med ett fåtal undantag. Så länge man följer de regler som Tradera har satt upp så kan vem som helst skapa ett konto och börja köpa och sälja på sidan. Detta gäller både privatpersoner och företag vilket innebär att det finns ett stort utbud av både begagnade och helt splitter nya prylar. Köp kan göras via bud eller fasta priser.

De som missköter sig eller får för många dåliga omdömen kan dock komma att stängas av så det gäller att man har rent mjöl i påsen och inte försöker lura den andra parten på något vis.

Är betalningen säker?

Att handla på nätet är aldrig helt riskfritt men Tradera anstränger sig för att göra det så tryggt som möjligt. Bland annat har de ett bedömningssystem där en köpare eller säljare kan lämna ett betyg och skriftligt omdöme om affären. Tradera rekommenderar starkt att som köpare kolla säljarens tidigare omdömen innan ett bud läggs på någon vara.

Det finns även ett samarbete med trygga betalningstjänster på nätet som erbjuder garantier, med andra ord ifall en köpare inte får sin vara så kan denne kräva tillbaka sina pengar via den betalningstjänsten. Det finns dock en hake med dessa tjänster och det är att säljaren måste acceptera den typen av betalning, vilket de allra flesta gör.

Slutsats

Det är väldigt enkelt att handla på Tradera och säkerheten är så bra man skulle kunna hoppas på med ytterst lite som går att förbättra från deras sida. Smidigt att kunna handla olika varor utan att ens behöva lämna hemmet och få dessa varor hemskickade till brevlådan.