Veteranbilar

Idag räknas bilar som är äldre än 30 år för veteranbilar, för trafikverket idag är alla bilar över 30 år och äldre, är idag veteranbilar. Det förekommer båda tävlingar av olika typer och utställningar av äldre bilar. Och generellt kan man säga att veteranbilar, eller vintage bilar som de också kan kallas är gamla bilar av äldre modeller. De kan särskiljas genom antika bilar, veteranbilar, klassiska bilar och så vidare.

Det finns dessutom klubbar över hela världen för de som är intresserade utav veteranfordon och därigenom kan ta del och dela sitt intresse för gamla bilar med andra likasinnade personer. Dessa klubbar kan vara både allmänna men de kan även vara inriktade på särskilda märken eller årgångar av bilar och blir därigenom väldig nischade.

Dessa gamla bilar, veteranfordonen kan dessutom få lättnader när det kommer till skatt och besiktning, hur mycket och till vilken gräns beror på bilens årgång och även hur länge och hur till stor del den används.

Idag finns det årligen utställningar runt om i landet som är riktade mot bilar av äldre slag, veteran, klassiska, antika och så vidare.

Priset för en veteranbil beror på många olika faktorer. Däribland hur många som finns kvar av den idag, vilket år den är ifrån, hur gott skick den är i och så vidare. Bilar som görs i ett mindre antal nummer blir ofta med tiden också inte bara mer eftertraktade utan också dyrare med ett högre pris på grund av sin ovanlighetsskull. Idag finns det även de som investerar i gamla bilar, men då behövs det ett expert öga med när investeringen sker och även tilltro till att marknaden och efterfrågan kommer att bestå. Vilket man kan se om man går på utställningar där man kan inte bara se vilka typer av äldre bilmodeller som är ovanligare, men också vilka olika skick bilar finns i och även hur de värderas.